"Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni." - Eötvös Lóránd -
FANTÁZIAVÁRAKA "BÜTYKÖLÉS"

      A fényképezés korszakát megelőző négy látványélmény egyike a dioráma. Neve a görög dia ("át") és horama ("látvány") szavakból származik. A klasszikus dioráma különböző világítási módszerekkel a kép idő- és térbeli változását tudja érzékeltetni. A képet egy olajjal, viasszal átitatott transzparens vászonra festették, mögötte egy sor színezett, vékony selyemből készített további vászon helyezkedett el, amiket zsinórral mozgattak. A képeket olajégőkkel vagy petróleumlámpákkal világították meg, így a képben érzékelhetőek lettek a mozgások, a felhők mozgása, a víz hullámzása, vagy a napszakok változása.
      Napjainkra jelentése kibővült, illetve átalakult, ma már a diorámát inkább a makettekkel, illetve azok készítésével azonosítják. A különböző alkotások általában egy tájat, jelenetet, tevékenységet, történelmi eseményt stb. mutatnak be, három dimenzióban. Leggyakoribb felhasználási területük a múzeumi kiállításokon való alkalmazás, de tipikus szabadidős hobbitevékenység is.


      Kinga, önmagáról:
      Székelyudvarhelyen születtem, 1988 március 28-án. Környezetvédelem szakon tanultam, majd közgazdasági ismereteket szereztem. Szüleimmel már kiskorom óta rengeteget kirándultunk, így megszerettem a természetjárst és megtanultam azt, hogy ha valami épp nincsen kéznél akkor találd fel magad és készíts el abból ami épp az utadba kerül. Elsajátítottam néhány növény hasznosságát, a gyógynövények gyűjtéset, tarolását és felhasználását. Kirandulások alkalmával ritka amikor üres tarisznyával térek haza.
      Mindezek mellett, már kiskorom óta vonzottak a kövek - szüleim is beletörődtek idővel, hogy bármerre járok köveket hozok haza, viszont az évek során felgyültek és fokozatosan alakult ki bennem az igény, hogy feldolgozzam őket és az alkotásaimba belekerüljenek. Rengeteg módszerrel, anyaggal probálkoztam, probálkozom - kézműveskedek, varrástól kezdve a csuhezáson keresztül, egészen a betonozásig - de mivel nem találtam olyan összefoglaló szót ami mindent sejtetne a tevékenységemről, így azt mondanám hogy BÜTYKÖLÖK... bármiből, vagy inkább semmiből valamit.
      Jelenleg várak kicsinyitett mását készítem előszeretettel, hol fantázia-várakét, hol valoságban létezőkét, viszont mindegyikben van valami közös: ha csak egy homokszem is, de belekerül egy kis darab azokból a dolgokból amiket a kirandulásaim során gyüjtök (kavicsok, ásványok, fadarabkák, termések, mohák...).

      Egy kis rész az alkotásaimból megtekinthető itt is:
      http://kiingaa.blogspot.ro/

FANTÁZIAVÁRAK