"Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni." - Eötvös Lóránd -
FÉNYFÁTYLAK
VIZEK ÚTJA

Siska Szabó Zoltán (1963 - 2018)

      1963-ban született Aradon, 1986 óta fotózik. Szülővárosában végzett el egy 2 éves fotótanfolyamot, 1987-tól 2000-ig az Aradi Fotóklub tagja, részt vesz a kör bel- és külföldi kiállításain. 1990 óta járja a természetet, a hegyeket, azóta fotóinak főként ez a témaköre.
      A "Munţii Carpaţi" című turisztikai havilapnak volt külső munkatársa, jelenleg az aradi "Szövétnek" című kulturális szemle közli turisztikai témájú írásait és fotóit.
      1999-ben I. díjat nyert az Erdélyi Kárpát Egyesület fotó- és diaversenyén.
      Az aradi Intersat TV a 90-es években bemutatta diaporáma összeállításait. Diavetítése volt 1995-ben Orosházán, valamint 1997-ben a Bukaresti Geológiai Egyetemen, majd Békéscsabán tartott diavetítést a Bihar-hegységről és Czárán Gyula munkásságáról.
      Fotóreprodukciói és fotói megjelentek a dr.Kovács Géza "Az emlékező város", az "Anno 2000" (Zerind-Feketegyarmat), valamint "A zerindi Képtár", Murádin Jenő "Az aradi Szabadság-szobor, Kiszabadítottuk" (a Szabadság-szobor története) című könyvekben.
      Az E.K.E. Hermann Antal oklevelet adományozott neki 2004-ben "kiemelkedő néprajzi tevékenységért, a közösség és a természet iránti elkötelezettségből végzett nemes szolgálatáért".


Egyéni kiállításai

      1997 ARAD

      1997 CSORNA (Magyarország)

      2000 ÉRMIHÁLYFALVA

      2000 ARAD

      2001 ÉRD (Magyarország)

      2002 ARAD - Czárán Gyula emlékkiállítás

      2008 ARAD - Jelen Galéria

      2008 TEMESVÁR - Koós Károly közösségi központ


A csendes fotós

      "Mindenekelőtt a közösséggel ápolt kapcsolatát emelném ki, amely egyáltalán nem hivalkodó, hanem csendes, magától értetődő, szinte ösztönös szolgálat. Ha ez nem így lenne, nem jöttek volna el oly sokan egy alig kétnapos “mozgósítás” után legújabb tárlatának múlt csütörtöki megnyitójára a Jelen Galériába.
      Jöttek fotós kollégák, jöttek túrázó társak, jöttek barátok vagy csak egyszerű ismerősök Aradról, Nagyzerindről, Kisjenőből, Temesvárról. Látszott rajta, kissé meglepte a nagy érdeklődés, de örült is neki, hogy ilyen sok embernek megmutathatja egyik nagy szerelme, a természet néhány kiragadott és megörökített mozzanatát."

(Kiss Károly)


Fotógrafika és költészet

      "Költők, művészek nélkül hamar ráunnánk a természet monotonitására - mondja Guillaume Apollinaire. A tizen-harmadik Bánsági Magyar Napok nyitórendezvényén, Siska Szabó Zoltán aradi természetfotós expresszív fotógrafikái, Mátray László temesvári színművész tolmácsolásában Áprily Lajos és Dsida Jenő versei adtak ízelítőt a természet csodáiból, ahogyan azt a fotóművész és a költő képes láttatni velünk.
      (...) A művész színes és fekete-fehér fotógrafikáit Szekernyés János műkritikus méltatta, kiemelve különösen a fekete-fehér alkotások kifejező erejét, erős érzelmi töltetét."

(Pataki Zoltán)
FÉNYFÁTYLAK
VIZEK ÚTJA