"Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni." - Eötvös Lóránd -
TURISTAJELVÉNYEK

TITI,

      vagyis teljes nevén: Stefanov Titus Sever Dan (1940 - 2020). Ott volt mindenütt, ahol turista egyesületet kellett életre kelteni, megtartani vagy újraalakítani. Főleg a rendszerváltás után, határon innen és túl, de főleg idehaza.
      Mi sem természetesebb - mondhatnánk, hogy ott volt az Erdélyi Kárpát Egyesület újjászervezésekor és mindig találó szavakkal igazított el bennünket is.
      Magáról a következőt tartotta illendőnek elmondani:


       1940. május 27 - én születtem Aradon, ahol most is élek. Hat éves koromban kezdtem el úszni, tizenkét évesen ismertem meg a természetet melynek szépségei végigkísérték életem. Huszonegy éves koromban abbahagytam az úszást és a vízilabdázást, de a természetjárás mindvégig megmaradt.
       Amerre jártam jelvényeket gyűjtöttem, ezeket vittem haza emléknek. Negyven éves koromban már 300 jelvény birtokosa voltam, így jutott eszembe, hogy ezeket osztályozzam - ezzel vette kezdetét egy szenvedély, melynek eredménye ma már több, mint 2000 darab jelvény.
      Jelvényeken kívül ásványokat és kristályokat is gyűjtöttem, melyek száma meghaladja a 400 - at. A természettel kapcsolatos más tárgyakat is gyűjtöttem, mint bélyegek, tájékozódási műszerek. Amerre jártam fotóztam negatívra és diára, sörösdobozokat vittem haza, ezek száma is több ezerre tehető.

       1962 - 1969 között Wild Ferenc irányítása alatt az aradi "Sănătatea Club" keretén belül alpinista tevékenységet végeztem. 1984 - 1989 között az "Amicii Zărandului" turista klub keretén belül tevékenykedtem, majd 1990 - től napjainkig tagja vagyok az Aradi Hegymászók Egyesületének, valamint a Bánsági Kárpát Egyesületnek.
      A Kárpátok gerincét majdnem teljes egészében végigjártam, 1986 - 1988 között pedig végiggyalogoltam a magyarországi Kék Túra 2.700 km - es útvonalát. Bejártam a Magas- és Alacsony Tátrát, valamint a bulgáriai hegyeket.
      Könyvem jelent meg a Zaránd hegységről és társszerzője voltam "A Zaránd hegység monográfiája" című kötetnek.
      Célom Czárán Gyula, a Bihar hegység felderítője, leírója életének kutatása, emlékének ápolása, hagyatékának megőrzése és gyarapítása.

TURISTAJELVÉNYEK