"Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni." - Eötvös Lóránd -
Rólunk/Hírek
Múltunk
Jelenünk
Útjelző
Térképek
Kincsesládák
Túraleírások
Túraterv
Tagságunk
Fotóalbumok
Tárlat
Felhívás - 2%
KapcsolatRólunk


    A bánsági tájakon 1892 óta működnek, kisebb-nagyobb - többnyire kényszerű - megszakításokkal "Kárpát" egyesületek.


    A Bánsági Kárpát Egyesület 2001-ben alakult, az Erdélyi Kárpát Egyesület fiókszervezeteként, EKE - Bánsági Osztály néven. 2007-ben jogilag önállósult és ettől fogva az országos, Kolozsvár székhelyű Erdélyi Kárpát Egyesület társszervezeteként működik.


    A Bánsági Kárpát Egyesület nemkormányzati, nonprofit civil szervezet. Működési területe a turizmus minden válfaja, a természetjárás, honismeret és környezetvédelem. Tevékenységünk elsősorban a romániai Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megyékre terjed ki, melyek turisztikailag egységes régiót alkotnak.


    Állandó célkitűzéseink között szerepelnek, a sportszerűen űzött természetjárás valamint a hegyiturizmus mellett, a természetes és antropikus környezet védelme és megőrzése; a kulturális, etnográfiai és történelmi örökség kutatása és népszerűsítése; a fiatalság körében végzett nevelőmunka; az önkéntesség elvének ápolása és terjesztése.


    Az egyesületen belül - iratlan szabály szerint és több mint száz éves hagyomány alapján - a társalgási nyelv a magyar, mely azonban nem zárja ki a más anyanyelvű és a civil társadalom építésében azonos célkitűzésekkel jelentkező szervezetekkel való együttműködést.
Hírek

2017 április 6

Megjelent az EKE-bakancs 5. száma. A cél ezúttal a Bánság egyik legértékesebb karszt-vidéke, egyediségében kiemelkedő tájegysége, az Aninai-hegyek, ennek is legészakibb része.
(részletesen)

2017 április 1

Nagy népszerűségnek örvendett a Bánsági Kárpát Egyesület április elsejei Medvehagyma túrája, amelynek több mint 20 résztvevője volt.
(részletesen)

2016 július 2

Téry Ödön óbébai mellszobránál koszorúztak a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség és a Bánsági Kárpát Egyesület tagjai július 2-án, szombaton.
(részletesen)

2016 június 2

A gödöllői Csörsz-Árok Mente Egyesület meghívására az elmúlt hét végén Gödöllőre látogatott a Bánsági Kárpát Egyesület egy kilenctagú csoportja.
(részletesen)

2016 február 26

A Bánsági Kárpát Egyesület egy kis létszámú, de annál lelkesebb csapata, február 19 és 21 között a Szárkő-havasokban túrázott.
(részletesen)


Összes Híreink