"Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni." - Eötvös Lóránd -
Rólunk/Hírek
Múltunk
Jelenünk
Útjelző
Térképek
Kincsesládák
Túraleírások
Túraterv
Tagságunk
Fotóalbumok
Tárlat
Felhívás - 2%
Kapcsolat
Turista-kalauzaink

Egyesületünk megalakulásának tizedik évfordulójának tiszteletére jelentettük meg a két alábbi turista-kalauzt.
Mindkettőt a Szeged Alsóváros Kultúrájáért Alapítvánnyal együttműködve, illetve a Nemzeti Civil Alap támogatásával hoztuk létre.A DÉLVIDÉKI KÁRPÁTEGYESÜLET KALAUZA

- A5 formátum, 220 oldal
- Kötés: fóliázott puha karton
- ISBN: 978-606-8119-58-8
- KREATIV Nyomda Marosvásárhely

Régiónkban, 1892-ben alakult meg A Délvidéki Kárpát-Egyesület, melynek lelkes tagsága azonnal szerteágazó tevékenységbe kezdett. A feltáró, kutató munka, éppúgy, mint a turistaság, az egyesület tevékenységéhez tartozott. Utak építése és egyéb beruházások történtek a térséget járó turisták javaslatai alapján. "Déli Kárpátok" címmel turista folyóiratot jelentettek meg. Czirbusz Géza, a jeles földrajztudós munkásságának jelentős része is a Kárpát-Egyesület tevékenységéhez kötődik, többek között az ő irányításával, 1902-ben Néprajzi Múzeumot hoznak létre Temesváron...
Ám mindezek előtt, alig két évvel megalakulása után, a DVKE már magyar nyelvű turista-kalauzt jelentetett meg, melyet egy év múlva németre is lefordítottak. Nem hagyhattuk, hogy egy ilyen értékes - de egyre ritkábban és mind szakadozottab állapotban fellelhető - a bánságról szóló ritka könyvünk eltűnjön a természetjárók könyvtárából. Ezért szántuk rá magunkat a magyar nyelvű változat reprint kiadására.

A Délvidéki Kárpát-Egyesület Kalauza újbóli megjelentetése, bár elsősorban kármentő akciónak tekinthető, szerteágazó tartalma egyaránt ad betekintést a 120 évvel ezelőtti Bánság valóságába, jelent beszámolót az itteni első magyar turistaszervezet megalakulásáról és működéséről, illetve nyújthat izgalmas támpontkeresést és úticél kijelölési lehetőséget a mai turisták számára.

A könyv digitalizálását Balázs István László, Illés Mihály, Lantos Endre, Oláh Endre és Pataki Zoltán - valamennyien egyesületünk tagjai - végezték el.


Tartalomjegyzék
A TEMESI BÁNSÁG TURISTA KALAUZA

- A5 formátum, 190 oldal
- Kötés: fóliázott puha karton
- Fekete/fehér fotókkal
- ISBN: 978-606-8119-57-1
- KREATIV Nyomda Marosvásárhely

Eredeti szándékunk az volt, hogy a fentiekben ismertetett "A Délvidéki Kárpát-Egyesület Kalauza" kiadványt új fejezetekkel egészítjük ki, mintegy odaillesztve a mai valóságot az egykor rögzített tények mellé.
Ám hamarosan szembesülnünk kellett azzal, hogy - bár igyekeztünk az alapvető stílusjegyeket megtartani - az új írások hangulata egészen más, átsütött rajtuk a szerzők mai világunkhoz kötődő egyénisége. Ráadásul, számunkra is meglepően sok, terepen gyűjtött anyagot tudtunk feldolgozni és szerkesztés alá fogni. Most már nem az volt a kérdés, hogy megbírkózunk vagy sem egy kötet összeállításával, hanem hogy tudunk-e - a DVKE Kalauzával egyenértékű - teljesen új útikönyvet létrehozni. Így született meg a Bánsági Kárpát Egyesület által elsőként szíves figyelmükbe ajánlott önálló könyv: A Temesi Bánság turista kalauza.

Igyekeztünk egységes, a bánsági tájak sokszínűségét a legteljesebben átfogó kiadványt létrehozni. A 117 évvel ezelőtt egyedülállót alkotó elődeinkhez hasonlóan, mi is arra törekedtünk, hogy általánosságában ragadjuk meg és mutassuk be a látnivalókat, mintegy támpontokat nyújtva az olvasóknak a további adatgyűjtéshez, mielőtt túrázni indulnának a Bánságba.

A kötet létrehozásában - írásaikkal és fényképeikkel - a következő egyesületi tagok vettek részt: Balázs István László, Gonda István, Illés Mihály, Illés Péter, Milka Zsolt, Pálkovács István, Siska Szabó Zoltán, Sörös László, Stefanov Titusz illetve Ujj János.


TartalomjegyzékA köteteket minden természetjáró barátunk számára hozzáférhetővé tesszük - ameddig a készlet tart.
Érdeklődni az drótpostacímen, illetve a ++40.356.412206; ++40.752.120916 telefonszámokon lehet.