"Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni." - Eötvös Lóránd -
Rólunk
Múltunk
Jelenünk
Útjelző
Térképek
Kincsesládák
Túraleírások
Túraterv
Tagságunk
Fotóalbumok
Tárlat
Felhívás - 3,5%
Kapcsolat


   

Rólunk


    A bánsági tájakon 1892 óta működnek, kisebb-nagyobb - többnyire kényszerű - megszakításokkal "Kárpát" egyesületek.


    A Bánsági Kárpát Egyesület 2001-ben alakult, az Erdélyi Kárpát Egyesület fiókszervezeteként, EKE - Bánsági Osztály néven. 2007-ben jogilag önállósult és ettől fogva az országos, Kolozsvár székhelyű Erdélyi Kárpát Egyesület társszervezeteként működik.


    A Bánsági Kárpát Egyesület nemkormányzati, nonprofit civil szervezet. Működési területe a turizmus minden válfaja, a természetjárás, honismeret és környezetvédelem. Tevékenységünk elsősorban a romániai Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megyékre terjed ki, melyek turisztikailag egységes régiót alkotnak.


    Állandó célkitűzéseink között szerepelnek, a sportszerűen űzött természetjárás valamint a hegyiturizmus mellett, a természetes és antropikus környezet védelme és megőrzése; a kulturális, etnográfiai és történelmi örökség kutatása és népszerűsítése; a fiatalság körében végzett nevelőmunka; az önkéntesség elvének ápolása és terjesztése.


    Az egyesületen belül - iratlan szabály szerint és több mint száz éves hagyomány alapján - a társalgási nyelv a magyar, mely azonban nem zárja ki a más anyanyelvű és a civil társadalom építésében azonos célkitűzésekkel jelentkező szervezetekkel való együttműködést.
Híreink


"Turista az, aki útrakél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltunik elotte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fu, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek s aki ez álomkép eredetijét fáradtságtól vissza nem riadva keresi - s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi."


Eötvös Lóránd
(1848 - 1919)