"Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni." - Eötvös Lóránd -
Rólunk/Hírek
Múltunk
Jelenünk
Útjelző
Térképek
Kincsesládák
Túraleírások
Túraterv
Tagságunk
Fotóalbumok
Tárlat
Felhívás - 3,5%
KapcsolatTurista-kalauzaink

Egyesületünk megalakulásának tizedik évfordulójának tiszteletére jelentettük meg a két alábbi turista-kalauzt.
Mindkettőt a Szeged Alsóváros Kultúrájáért Alapítvánnyal együttműködve, illetve a Nemzeti Civil Alap támogatásával hoztuk létre.A DÉLVIDÉKI KÁRPÁTEGYESÜLET KALAUZA

- A5 formátum, 220 oldal
- Kötés: fóliázott puha karton
- ISBN: 978-606-8119-58-8
- KREATIV Nyomda Marosvásárhely

Régiónkban, 1892-ben alakult meg A Délvidéki Kárpát-Egyesület, melynek lelkes tagsága azonnal szerteágazó tevékenységbe kezdett. A feltáró, kutató munka, éppúgy, mint a turistaság, az egyesület tevékenységéhez tartozott. Utak építése és egyéb beruházások történtek a térséget járó turisták javaslatai alapján. "Déli Kárpátok" címmel turista folyóiratot jelentettek meg. Czirbusz Géza, a jeles földrajztudós munkásságának jelentős része is a Kárpát-Egyesület tevékenységéhez kötődik, többek között az ő irányításával, 1902-ben Néprajzi Múzeumot hoznak létre Temesváron...
Ám mindezek előtt, alig két évvel megalakulása után, a DVKE már magyar nyelvű turista-kalauzt jelentetett meg, melyet egy év múlva németre is lefordítottak. Nem hagyhattuk, hogy egy ilyen értékes - de egyre ritkábban és mind szakadozottab állapotban fellelhető - a bánságról szóló ritka könyvünk eltűnjön a természetjárók könyvtárából. Ezért szántuk rá magunkat a magyar nyelvű változat reprint kiadására.

A Délvidéki Kárpát-Egyesület Kalauza újbóli megjelentetése, bár elsősorban kármentő akciónak tekinthető, szerteágazó tartalma egyaránt ad betekintést a 120 évvel ezelőtti Bánság valóságába, jelent beszámolót az itteni első magyar turistaszervezet megalakulásáról és működéséről, illetve nyújthat izgalmas támpontkeresést és úticél kijelölési lehetőséget a mai turisták számára.

A könyv digitalizálását Balázs István László, Illés Mihály, Lantos Endre, Oláh Endre és Pataki Zoltán - valamennyien egyesületünk tagjai - végezték el.


A TEMESI BÁNSÁG TURISTA KALAUZA

- A5 formátum, 190 oldal
- Kötés: fóliázott puha karton
- Fekete/fehér fotókkal
- ISBN: 978-606-8119-57-1
- KREATIV Nyomda Marosvásárhely

Eredeti szándékunk az volt, hogy a fentiekben ismertetett "A Délvidéki Kárpát-Egyesület Kalauza" kiadványt új fejezetekkel egészítjük ki, mintegy odaillesztve a mai valóságot az egykor rögzített tények mellé.
Ám hamarosan szembesülnünk kellett azzal, hogy - bár igyekeztünk az alapvető stílusjegyeket megtartani - az új írások hangulata egészen más, átsütött rajtuk a szerzők mai világunkhoz kötődő egyénisége. Ráadásul, számunkra is meglepően sok, terepen gyűjtött anyagot tudtunk feldolgozni és szerkesztés alá fogni. Most már nem az volt a kérdés, hogy megbírkózunk vagy sem egy kötet összeállításával, hanem hogy tudunk-e - a DVKE Kalauzával egyenértékű - teljesen új útikönyvet létrehozni. Így született meg a Bánsági Kárpát Egyesület által elsőként szíves figyelmükbe ajánlott önálló könyv: A Temesi Bánság turista kalauza.

Igyekeztünk egységes, a bánsági tájak sokszínűségét a legteljesebben átfogó kiadványt létrehozni. A 117 évvel ezelőtt egyedülállót alkotó elődeinkhez hasonlóan, mi is arra törekedtünk, hogy általánosságában ragadjuk meg és mutassuk be a látnivalókat, mintegy támpontokat nyújtva az olvasóknak a további adatgyűjtéshez, mielőtt túrázni indulnának a Bánságba.

A kötet létrehozásában - írásaikkal és fényképeikkel - a következő egyesületi tagok vettek részt: Balázs István László, Gonda István, Illés Mihály, Illés Péter, Milka Zsolt, Pálkovács István, Siska Szabó Zoltán, Sörös László, Stefanov Titusz illetve Ujj János.